dissabte, 27 de novembre del 2010

Hipermnèsia - Podries recordar tot el que ha passat a la teva vida amb tot luxe de detalls?

L'altre dia a classe vam veure un documental sobre la persona més amnèsica del món, un home que tan sols tenia 7 segons de memòria. Doncs bé, aquest documental em va deixar una mica encuriosida, de manera que he estat buscant casos  atòpics, concretament casos contraris a aquest, és a dir, casos de persones que tenen una memòria extraordinària. Aquest tipus de memòria s'anomena Hipermnèsia.

La hipermnèsia és un fenòmen d'exaltació de la memòria, produït en un estat de trànsit i en persones amb facultats per aguditzar el psiquisme, fins a recordar amb els més precisos detalls fets i aconteixements perduts en la memòria del temps.

Una persona que pateix hipermnèsia posseeix una memòria autobiogràfica gairebé perfecta. No existeixen molts casos documentats, però els pacients amb aquesta exaltació de la memòria són capaços de recordar tots els detalls de qualsevol dia de la seva vida, encara que siguin molt insignificants, com l'hora exacta de tots els esdeveniments que han viscut. 

Un cervell normal només registra, a llarg termini, aquells esdeveniments que han resultat importants (per qualsevol raó) al seu propietari. La memòria a curt termini va essent esborrada constantment, i només uns pocs records són emmagatzemats definitivament a la memòria de llarg termini. La major part de nosaltres només podem recordar una desena de fets importants per cada any de la nostra vida, la resta només "apareix" si són estimulats per una fotografia o pel retrobament amb alguna persona o objecte relacionat. 

Aquesta síndrome, com hem esmentat anteriorment, només ha estat diagnosticada en poques persones. Algunes d'elles són una dona, de la que només es coneixen les seves inicials A. J., que va començar a recordar els dies de la seva vida amb tot detall a partir dels 12 anys. Un altre cas conegut és el de Brad Williams, un locutor de 51 anys originari de Wisconsin. Brad, a diferència d'A. J., ha viscut amb aquesta particularitat des de ben petit. Els científics del Centre de Neurobiologia de l'Aprenentatge i la Memòria de la Universitat d'Irvine (Calirfòrnia) estan estudiant el cervell de Brad Williams per comprendre com es produeix aquest fenòmen estrany. Existeix un documental titulat Unforgettable, creat per Eric Williams, el germà de Brad, en el qual es pot veure com Brad competeix amb Google contestant 20 preguntes molt concretes.

Aquí us penjo l'enllaç del trailler d'aquest documental, ja que no l'he trobat sencer. El trailler està en anglès, però es pot veure i entendre perfectament la gran memòria que té aquest home per recordar dates concretes i esdeveniments puntuals:

A continuació us penjo també l'enllaç d'un vídeo sobre Rick Baron, una altra persona que pateix aquesta alteració en la memòria. Considero que el vídeo és molt interessant, ja que reflexa molt bé les característiques d'aquest tipus d'alteració. Espero que us interessi.


Fins aviat!

3 comentaris:

  1. Hola Marta,

    M'ha resultat molt interessant la teva aportació relacionada amb el concepte d'hipermnèsia, ja que anteriorment desconeixia que hi havia persones amb la capacitat de recordar amb tot detall cadacun dels dies de la seva vida.

    És impressionant els extrems que existeixen. És a dir, passem de conèixer casos de persones que tan sols tenen una memòria de 7 segons, mentre que hi ha persones que són capaç de recordar, fins i tot les coses menys insignificants, del llarg de la seva vida.

    Realment, m'he quedat estupefacta!

    Fins aviat!

    ResponElimina
  2. Marta,

    Comparteixo opinió amb la Núria envers que la teva aportació és molt interessant. Jo tampoc coneixia que existís la hipermnèsia i molt menys que arribessin a existir persones amb una memòria tan detallada com la Rick el qual ens exposa realment com pot recordar coses que mai hagués pensat que algú pogués recordar.

    Realment una gran aportació!

    Fins aviat!

    Cèlia

    ResponElimina