dissabte, 11 de desembre del 2010

Els avantatges de ser optimista =)

Enllaçant amb el tema que vam iniciar l'altre dia a classe, l'emoció, vaig trobar molt interessants alguns comentaris que va realitzar l'Ernest sobre l'optimisme i els seus avantatges, de manera que he estat cercant informació sobre aquests.

Diversos estudis han demostrat que ser optimista aporta els següents beneficis:
  •  Millora la salut. Un estudi realitzat sobre estudiants de Harvard va demostrar que els joves de 25 anys que eren optimistes tenien una salut significativament millor quan arribaven als 45 i als 60 anys que els pessimistes. Uns altres estudis han relacionat el pessimisme amb índexs de mortalitat a una edat més propera, de manera que podríem afirmar que ser optimista allarga la vida. 
  •  Majors triomfs. Es van analitzar els estils de diversos equips esportius i es va descobrir que els equips més optimistes creaven una sinèrgia més positiva, jugant millor que els equips pessimistes. Un altre estudi va demostrar que els nadadors pessimistes als que se'ls informava de que havien aconseguit pitjors resultats que els que realment havien aconseguit eren propensos a aconseguir pitjors marques. Els nadadors positius, en canvi, no tenien aquesta vulnerabilitat.
  • Persistència. Els optimistes no es rendeixen tan fàcilment com els pesimistes, de manera que tenen més possibilitats de triomfar gràcies a la seva actitud.
  • Menys estrés. Els optimistes tendeixen a experimentar menys estrés que els pessimistes. Com els optimistes creuen en les seves habilitats i en ells/es mateixos, creuen que els hi passaran coses bones. Els optimistes veuen les coses negatives com a contratemps que poden ser solucionats i veuen les coses positives com la prova de que més coses bones arribaran. Com les persones positives creuen en ells/es mateixos, també s'arrisquen més, de manera que poden aconseguir més coses positives.
  • Salut emocional. En un estudi sobre pacients amb depressió es va descobrir que dotze setmanes amb teràpia cognitiva, en la qual s'intentava reconduir els processos mentals de la persona, funcionaven millor que el tractament amb fàrmacs, ja que els canvis eren més persistents. Els pacients que havien passat per aquest "tractament en optimisme" van guanyar l'habilitat de solucionar els possibles problemes/inconveniens d'una manera més efectiva.
  • Augment de la longevitat. En un estudi es va demostrar que de 34 ex jugadors de bàsquet, els optimistes vivien molts més anys que els pessimistes. Altres estudis han demostrat que pacients amb càncer de mama amb una actitud positiva tenen un desenvolupament de la malaltia molt més positiu que els pessimistes.
Cal destacar que actualment li donem molta importància a les emocions, concretament a l'optimisme. Això es pot constatar en el fet que investigacions i estudis com els que han portat a afirmar aquests avantatges de l'optimisme han portat a diverses empreses a preferir treballadors optimistes en comptes de pessimistes, ja que també s'ha demostrat que els optimistes, tot i no tenir la mateixa formació que alguns treballadors pessimistes, obtenen majors resultats en vendes.

Finalment, i per enllaçar-ho amb el tema de la intel·ligència emocional, us penjo un vídeo que és un petit resum d'un documental de Redes. En aquest vídeo es parla breument de temes tractats a classe, com també tracta diversos estudis que demostren la importància d'aprendre a ser feliços.



 




Espero que us interessi.


Fins aviat!

4 comentaris:

  1. Hola Marta,

    He trobat de gran interès les idees que has exposat, relacionades amb els avantatges de ser optimista, però sobretot m'ha semblat molt interessant el vídeo que has adjuntat.

    Considero que el contingut que s'hi detalla és molt important, ja que per a mi ser feliç, és a dir, fer allò que realment t'agrada, estar amb les persones que més t'estimes... és una de les coses més important per a la vida.

    Tot i que a vegades degut a les circumstàncies personals de cada persona, és difícil veure les coses amb optimisme, penso que la gent hauria d'aprendre a veure les coses amb un cert positivime i, d'aquesta manera, els beneficis que s'obtindrien serien majors que si es pensés de manera negativa.

    Bona aportació, Marta! ;)

    Fins aviat!

    ResponElimina
  2. Després de llegir l'entrada i seguint el consell que ens va dir l'Ernest, que si som optimistes vivim millor...crec que el que ens queda fer és intentar ser-ho no?¿! Per desgràcia a vegades ens toca veure les coses una mica negres...però sempre s'ha d'intentar trobar, encara que sigui petita, una mica d'esperança. Està clar doncs, que si un veu les coses amb entusiasme i amb optimisme els resultats són postius!

    Fins aviat!

    ResponElimina
  3. Marta,

    Primer de tot dir-te que l'aportació que has fet és fantàstica! Penso que és un tema molt interessant i el que has aportat ho deixa més que clar.

    Tot i que la primera part de la teva aportació envers l'optimisme penso que és molt profitosa, m'agradaria destacar sobretot el vídeo. La veritat que l'acabo de veure i m'he quedat amb ganes de tornar-lo a veure per poder-me anotar algunes ides essencials que dóna a conèixer. És increïble com ser optimista pot aportar tantes i tantes coses positives a la nostra vida i com, alhora, ens és tan difícil de ser-ho moltes vegades. Com ens costa menys recolzar-nos en aquelles coses, molt cops insignificants, que ens fan mal i deixem de banda altres coses, potser petites però molt importants, que ens fan feliços.

    Un tema per reflexionar-hi... gràcies!

    Fins demà,

    Cèlia

    ResponElimina