divendres, 19 de novembre del 2010

El mètode Silva de control mental

Hola a tots/es!

L'altre dia a classe, l'Ernest va esmentar un mètode anomenat mètode Silva, el qual tracta en certa manera el control mental. M'he estat informant sobre aquest mètode, així que us faré un breu resum i us explicaré en què consisteix.

El mètode Silva és un mètode creat per José Silva, un parapsicòleg que es va plantejar si es podria millorar la capacitat de l'aprenentatge a partir d'algun entrenament mental. Silva va començar a experimentar amb exercicis d'entrenament mental deduint que un grau/estat de relaxació profund permet funcionar millor la ment humana. D'aquesta manera, va buscar aquest estat (anomenat estat Alfa), com també el fet de mantenir-lo durant un cert temps. Segons ell, aquest estat condueix a millorar la memòria, combinada amb una major part de capacitat de concentració, i, en conseqüència, permet millorar el nostre Q.I.

Els exercicis a partir dels quals funciona el Mètode Silva requereixen un nivell de concentració relaxada, però conservant l'estat d'alerta en el nostre cervell. Un cop assolits aquests nivells, segons aquest mètode, el cervell arriba a funcionar de manera més eficaç.

A partir del mètode Silva, s'aprenen tècniques i recursos per a:
  • Aprendre a relaxar-se.
  • Controlar la tensió, l'ansietat i l'estrés.
  • Dormir i descansar millor.
  • Fomentar l'optimisme i augmentar la motivació.
  • Crear una actitud positiva davant la vida.
  • Potenciar la memòria, la concentració i la capacitat de comprensió a partir de tècniques d'estudi i examen.
  • Trobar solucions als problemes amb major facilitat.
  • (...)
Cal destacar, però, que existeixen nombroses crítiques sobre aquest mètode. Algunes d'aquestes afirmen que no hi ha evidències de que el cervell sigui més creatiu i més perceptiu quan ens trobem en l'estat Alfa, i per tant produïm ones Alfa. A més a més, alguns experts consideren que aquest mètode té algunes connotacions religioses, i tot i que Silva era un home religiós, els cursos que s'imparteixen en l'actualitat sobre aquest mètode no segueixen aquests aspectes religiosos.

Us adjunto l'enllaç de la pàgina web del Mètode Silva d'Espanya, per si voleu informar-vos més sobre aquest:

Espero que us hagi interessat!

Fins aviat!

1 comentari:

  1. Hola Marta,

    El darrer dia a classe, quan l'Ernest ens va mencionar que hi havia un mètode anomenat Silva de control mental, vaig pensar que seria interessant fer una recerca per esbrinar en què consistia, però veig que t'has avançat.

    M'ha estat de gran interès la teva aportació sobre aquest mètode per tal de millorar la capacitat d'aprenentatge.
    Silva va experimentar amb exercicis d'entrenament mental i va acabar esbrinant que un estat de relaxació profund permet funcionar millor la ment humana. Un tema ben curiós!

    Un altre aspecte important i interessant a destacar és la quantitat de tècniques i recursos que es poden aprendre a partir del mètode Silva. En el meu cas, seria interessant poder dur a terme aquest mètode per tal d'aprendre tot aquest seguit de recursos.

    Gràcies per l'aportació Marta!

    Fins aviat!

    ResponElimina