diumenge, 7 de novembre del 2010

Els trastorns de la son i la narcolèpsia

Hola a tots/es!

Durant l'última classe vam estar una bona estona tractant el tema de la son, concretament les seves fases i alguns dels trastorns associats a aquesta.

Crec que aquest tema ens va interessar força a tots, per la qual cosa he estat buscant informació sobre els trastorns de la son. He trobat una pàgina web molt interessant, en la qual expliquen amb claredat els diferents problemes relacionats amb la son, com també la importància de dormir el mínim d'hores necessàries per poder afrontar correctament un nou dia, és a dir, tal i com vam dir a classe, tenir ben ajustats i equilibrats els ritmes circadiants.

La pàgina web que he trobat és la següent:

En aquesta pàgina web hi podem trobar informació sobre els somnis que es produeixen a la fase anomenada de moviments oculars ràpids (fase REM), en la qual el cervell està actiu i els nostres ulls es mouen ràpidament d'un costat a un altre. També se'ns explica com existeix un altre tipus de somni que no es produeix en la fase REM, en la qual el cervell està inactiu, però existeix una gran activitat corporal.

També he trobat interessant l'apartat on expliquen quantes hores hauríem de dormir. Segons aquesta pàgina web, les hores que hauríem de dormir depenen sobretot de l'edat, ja que els nadons necessiten moltes més hores de son en comparació de les persones grans, les quals necessiten menys hores de son que un adult jove.

A continuació, en aquesta pàgina web ja ens descriuen els problemes de la son que existeixen, diferenciant els problemes de la son dels adults i els problemes de la son dels infants. A més a més, ens donen consells per tal d'intentar superar els possibles problemes associats a la son.

Un dels problemes de la son que m'ha cridat més l'atenció ha estat la narcolèpsia. Aquest trastorn provoca que les persones s'adormin de manera incontrolada vàries vegades al dia. Aquestes persones no poden controlar aquests "atacs de son", per la qual cosa la seva vida està molt condicionada per aquest trastorn. A continuació us adjunto un enllaç que us permetrà visualitzar un vídeo on ens expliquen aquesta malaltia i les conseqüències que aquesta provoca a la vida de les persones que la pateixen.

Espero que us hagi estat útil!

Fins aviat!

4 comentaris:

  1. Una aportació interessant, Marta, la relacionada amb la narcolèpsia!

    ResponElimina
  2. Molt interessant la teva aportació. Jo conec una persona que té aquest trastorn i el vídeo és un clar reflex d'aquesta malaltia.

    ResponElimina
  3. Marta, és realment interessant conèixer els trastorns de la son i alguns transtorns com la narcolèpsia.
    Com a mestres i futurs psicopedagogs cal tenir coneixements d'aquest trastorn perquè en qualsevol moment ens podem trobar un nen/a que el pateixi i cal saber com actuar. No obstant, cal tenir present que avui en dia molts alumnes s'adormen a classe per falta de son.

    Fins la propera,

    Cristina

    ResponElimina
  4. Hola Marta,

    La teva aportació i, sobretot el vídeo que ens mostres, m'ha ajudat a entendre en què consiteix aquest trastorn de la son, la narcolèpsia.

    El vídeo m'ha semblat molt interessant perquè ens informa, d'una manera clara i a partir de diversos exemples pràctics, els símptomes que pateixen les persones amb aquest trastorn de la son.

    Realment, m'ha sorprès molt perquè anteriorment desconeixia que existia un trastorn com és el de la narcolèpsia, i del qual no hi ha una cura definitiva, però sí tractaments.

    Molt bona la teva aportació, Marta!

    Fins aviat.

    Núria,

    ResponElimina