dimecres, 5 de gener del 2011

L'assertivitat, és possible desenvolupar-la a l'escola?

L'assertivitat és un model actitudinal que porta al subjecte a perseverar fins aconseguir els seus objectius realistes i positius. Així, una persona assertiva està segura d'ella mateixa, s'expressa amb claredat, es comporta autoafirmativament i evita ser ignorada pels demés. Unes altres característiques essencials de la persona assertiva són: saber dir no, respectar els altres i tenir control emocional.

Existeixen tres tipus de models conductuals, també considerats com a models de comunicació: agressiu, passiu i assertiu. Us penjo un vídeo en el que s'expliquen aquests models conductuals i de comunicació d'una manera clara i entenedora.




Però, és possible aplicar i desenvolupar l'assertivitat a les aules amb els nens i nenes? Quines activitats podem realitzar per tal de fomentar aquest model conductual i de comunicació?

Doncs bé, he trobat un document en el que s'expliquen algunes activitats que es poden portar a terme a l'aula amb els nens i nenes. Aquestes activitats fomenten la reflexió entre els alumnes per tal que comprenguin realment què és l'assertivitat i quins són els seus avantatges. Les activitats proposades en aquest document són senzilles i no requereixen que el centre hagi de disposar de nombrosos materials, únicament necessiten l'empenta del docent per a ser realitzades correctament. El document en qüestió és el següent:


Finalment, si pretenem desenvolupar l'assertivitat a l'aula i entre els nostres alumnes, és important que nosaltres mateixos la desenvolupem en els diferents contextos de la nostra vida. Per això, la nostra relació amb les famílies dels alumnes també ha d'estar basada en l'assertivitat. He trobat un vídeo que simula una entrevista entre un professor i una mare d'un alumne. En aquest vídeo podem veure les diferències entre un comportament agressiu i un comportament assertiu. Crec que aquest vídeo és força exemplificador. A més, ens fa veure el fet que no podem intentar inculcar en els nens i nenes un tipus de comportament per després no realitzar-lo amb les pròpies famílies dels alumnes.





Espero que us hagin interessat els diferents materials aportats!

Fins aviat!

4 comentaris:

  1. Hola Marta,

    Tant els dos vídeos com la pàgina web, m'han semblat uns recursos molt enriquidors per tal de treballar i aprofundir en el tema de l'assertivitat.

    El primer vídeo l'he trobat molt interessant, ja que de manera molt gràfica, il·lustra les característiques principals i les conseqüències de cada model de comportament.

    Pel que fa al segon vídeo, també l'he trobat de gran interès perquè es mostra el mateix exemple enfocat des de dos punts de vista diferents. Des del punt de vista d'una comunicació agressiva i des de l'enfocament d'una comunicació assertiva. D'aquesta manera, et permet veure i extreure conclusions a partir de les diferències que existeixen entre un tipus de comunicació i una altra.

    Finalment, he estat indagant per la pàgina web que ens mostres i he considerat que és un recurs molt útil i pràctic per tal d'extreure diferents tipus d'activitat per portar a terme a les aules amb els alumnes.

    Francament, la teva nova entrada al blog considero que ha estat molt complerta i la informació que ens proporciones de gran profit i utilitat. Moltes gràcies, Marta!

    Fins aviat!

    ResponElimina
  2. Considero que l'assertivitat és molt important i que seria bo treballar-la a l'aula. Per aquest motiu he estat mirant els exercicis que proposen en el pdf i crec que són força útils.

    M'han agradat molt sobretot per relacionar l'assertivitat amb l'educació!.

    ResponElimina
  3. M'afegeixo als comentaris de les teves dues companyes, Marta!
    Bona feina!

    ResponElimina
  4. Marta,

    Com bé han dit les nostres companyes i l'Ernest, la teva aportació envers el tema de l'assertivitat és fantàstica! Sincerament, tot i que els dos vídeos són molt entenedors i sobretot pràctics, és a dir, en el primer s'explica d'una manera clara i amb exemples cada tipus de comportament i en el segon podem veure una situació molt present en les escoles, m'agradaria destacar el pdf que has posat en el qual s'expliquen diferents activitats a dur a terme per treballar l'assertivitat. Penso que és un bon document per a tenir a mà com a doncents i futures psicopedagogues perquè com bé dius, són activitats fàcils de realitzar (no es necessita material) i molt funcionals.

    Gràcies per la teva aportació i fins aviat,

    Cèlia

    ResponElimina