dijous, 20 de gener del 2011

Les intel·ligències múltiples a l'aula... un somni o una realitat?

L'últim tema que hem tractat a classe ha estat la teoria de Les intel·ligències múltiples de Howard Gardner. Segons Gardner, existeixen vuit tipus d'intel·ligència, que són els següents:
  • Intel·ligència lingüística
  • Intel·ligència lògico-matemàtica
  • Intel·ligència espaial
  • Intel·ligència corporal-cinestèsica
  • Intel·ligència musical
  • Intel·ligència naturalista
  • Intel·ligència intrapersonal
  • Intel·ligència interpersonal
Gardner afirma que cada persona destaca més en unes intel·ligències que en unes altres, però el que és veritablement important i esperançador de la seva teoria és que ell afirma que aquestes intel·ligències es poden anar desenvolupant al llarg de la nostra vida, es poden anar entrenant...

Llavors, si aquestes intel·ligències es poden "entrenar", no creieu que l'escola seria un dels llocs adients per a fer-ho? I si és així, com es programen activitats que tinguin en compte les vuit intel·ligències de Gardner? Doncs bé, he trobat un document en el que ens donen pautes i consells sobre com encarar el desenvolupament del currículum utilitzant la teoria de les intel·ligències múltiples, és a dir, ens explica com planificar classes o unitats curriculars tenint en compte La teoria de les intel·ligències múltiples. L'enllaç d'aquest document és el següent:


També he trobat un vídeo en el qual ens expliquen, a partir d'una petita història, els diferents tipus d'intel·ligència i la importància de tenir-los en compte en els nostres alumnes per tal de no etiquetar-los erròniament. El vídeo en qüestió és el següent:




Finalment, he estat buscant si hi havia alguna escola que tingués en compte La teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner a l'hora d'aplicar la seva metodologia a l'aula. Doncs bé, he trobat una escola d'Argentina, anomenada Colegio del Sol, en la qual la teoria de Gardner és l'eix vertebrador de la seva metodologia.
Un dels projectes que realitza aquesta escola i que expliquen a la seva pàgina web s'anomena Proyecto Manzana. En aquest projecte expliquen de quina manera treballen els diferents tipus d'intel·ligència.
Us deixo l'enllaç d'aquesta activitat concreta per si voleu veure quins criteris segueixen i quina importància donen a la teoria de Gardner, i també per si voleu investigar altres activitats o projectes que es realitzin en aquest centre. L'enllaç és el següent:


Espero que els diferents materials us hagin interessat. M'agradaria finalitzar aquesta entrada amb unes frases que he extret del primer document que us he penjat.

Como docentes es necesario que reconozcamos la presencia de distintas inteligencias
para poder adecuar no sólo los contenidos, sino también las metodologías y estrategias de la enseñanza para poder atender a la diversidad áulica.

El educador que tiene en cuenta las capacidades y destrezas de sus alumnos no sólo enseña con equidad, sino que promueve distintas competencias como: análisis crítico, participación en actividades grupales, reflexionar sobre su propio aprendizaje...

Fins aviat!

1 comentari:

  1. Sí que és una molt bona feina de recerca i una gran aportació, Marta!

    ResponElimina